Pánev je součást kuchyně, bez které se nikdo neobejde. Jak ale vybrat takovou, která splní naše očekávání a zároveň bude mít i dlouho životnost? Pánve se dodávají v mnoha různých velikostech a tvarech a používají se pro různé účely. V tomto článku probereme různé dostupné typy pánví, jak vybrat ty správné pro vaše potřeby a jak se o ně správně starat.
Pánev je kuchyňské náčiní, které používáme k vaření. Pánve jsou dostupné v mnoha tvarech, velikostech a především z různých materiálů jako je kov, keramika nebo sklo. Pánce se obvykle používají ke smažejí nebo restování jídla. Některé pánve se dokonce mohou používat i k pečení.
Pánve jsou vyráběné z několika druhů materiálu např. z hliníku, nerezové oceli, litiny, skla, porcelánu nebo kamene. Pánve z hliníku patří mezi ty nejoblíbenější, protože hliník je dobrým vodičem tepla a je lehký. Nerezové pánve jsou oblíbené také proto, že jsou odolné a snadno se čistí. Litinové pánve jsou těžké a jejich ohřev trvá déle, ale dobře udržují teplo. Skleněné pánve nejsou tak běžné, protože se mohou snadno rozbít. Porcelánové pánve se někdy používají pro zvláštní příležitosti, protože vypadají hezčí než jiné typy pánví. Kamenné pánve jsou nejméně rozšířeným typem pánví a nepoužívají se tak často, protože mohou být obtížně čistitelné.
Tip na hlinikovou pánev
Obr.: Hliníková pánev ELO BratProfi, ø 20 cm
Při výběru pánve byste měli zvážit několik parametrů. Protože každý druh pánve má jiné využití, nebo dokonce je komaptibilní jen s některými varnými deskami. Zároveň také druh pánve ovlivňuje, jak dobře se vám s ní bude pracovat.
Velikost: velikost pánve určujete podle toho, jaké množství jídla na ní chcete připravovat, nebo podle druhu pokrmu. Některé pánve jsou hluboké, např. pro vaření omáček, jiné jsou zase malé, např. na výrobu volských ok.
Tvar: tvar pánve stejně jako velikost pánve závisí především na tom, jaký pokrm na ní budete připravovat. Některé pánve mají speciální úpravu pro smažení línavů, jiné jsou zase uzpůsobené ke grilování masa.
Povrch: povrch pánve je důležitý. Od pánve očekáváte nepřilnavost a rovnoměrné smažení. Každý povrch má jiné vlastnosti a u některých pokrmů naopak oceníte texturovanost povrchu, protože to pomůže s hnědnutím masa a rozvojem chutí pokrmu.
Hmotnost: hmotnost pánve je také důležitým parametrem při jejím výběru. Hmotnost pánve ovlivňuje jak jednoduše se vám bude s pánví manipulovat. Pokud např. smažíte palačinky a obracíte je pomocí házení, budete potřebovat lehkou pánev. Těžší pánve zase naopak mají lepší ohřevnost a kvalitnější povrch.
Použití: není pánev jako pánev a důležité je také dopředu si zjistit, na které varné desce může být vaše pánev použita. Nebo spíše naopak, vybírat pánev podle toho, jakou varnou desku máte doma. Některé pánve mohou být používány pouze na sklokeramickou desku, některé zase na plynový sporták, jiné mohou i do trouby.
Nyní, když víte, jak vybrat pánev, je čas začít vařit! Ať už připravujete jednoduché jídlo nebo komplikovanou hostinu, perfektní pánev vám pomůže vytvořit lahodná jídla, která si vaše rodina a přátelé zamilují.
Tip na nerezovou pánev
Obr.: Nerezová pánev WMF Cromargan® Profi ⌀ 20 cm
Pánve se dodávají ve všech tvarech a velikostech, ale lze je široce klasifikovat podle jejich použití. Zde jsou některé z nejběžnějších typů pánví:
Tip na wok pánev
Obr.: Ocelová WOK pánev de Buyer B Bois, ø 28 cm
O pánve je důležité správně pečovat. Díky správné péči prodloužíte životnost pánvi. Důležité je dodržet pár kroků, díky kterým vaše pánve dostanou tu správnou péči.
Budete-li se řídit těmito jednoduchými tipy, můžete udržet své pánve vypadat a fungovat jako nové po mnoho let!
Pokud jde o pánve, je několik věcí, které byste měli mít na paměti. V první řadě ne všechny pánve lze mýt v myčce. Pokud si nejste jisti, zda je vaše pánev vhodná do myčky nádobí, zkontrolujte, zda na dně pánve není symbol, který vypadá jako malá pračka. Pokud vidíte tento symbol, znamená to, že nádobu lze mýt v myčce.
Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že pánve s nepřilnavou vrstvou by se nikdy neměly mýt v myčce nádobí. Hrubé čisticí prostředky a vysoké teploty mohou poškodit nepřilnavou vrstvu a snížit její účinnost. Místo toho tyto pánve omyjte ručně teplou mýdlovou vodou a měkkou houbou nebo hadříkem.
Nakonec se vždy ujistěte, že jste pánve před uložením důkladně vysušili. To pomůže zabránit rzi a dalšímu poškození, ke kterému může dojít, když jsou pánve skladovány ještě vlhké.Dodržováním těchto jednoduchých tipů můžete zajistit, aby vaše pánve měly dlouhou životnost a zůstaly v dobrém stavu po mnoho let.
Existuje tolik pánví a je těžké vědět, která z nich je pro vás nejlepší. Doufám, že vám tento blog pomohl pochopit různé typy pánví a k čemu jsou dobré. Děkuji za přečtení!